top of page
Keresés

Ilyennek ismerjük az Operaházat, pedig teljesen máshogy nézett ki. Podcast Zoboki Gáborral

Frissítve: 2021. jún. 1.

Amikor lemegy a függöny az Operában, és a nézők elhagyják a házat, a freskókra festett angyalok újra eljátsszák az egész előadást - immár hibátlanul. A bűbájos történetet az egyik legismertebb magyar építész, Zoboki Gábor mesélte el ebben a podcastban:



Nagyon szeretem, ahogy Zoboki Gábor építészetről beszél, kiváltképp az Operaházról, amelyért rajong. Olyan izgalmas dolgokról mesél, hogy mondjuk a nézőtrének egyáltalán nem így kellene kinéznie:


Operaház
Fotó: Nagy Attila / opera.hu

Az eredeti házban nem a vörös színek uralkodtak, nem volt így túlvilágítva az egész nézőtér, nem volt ilyen magasra húzva a csillár, így látszott a Lotz-freskó, nem voltak hangelnyelő nehéz drapériák és a példákat hosszan lehetne még sorolni. Aki kíváncsi rá, milyen volt (és milyen lesz az Opera) hallgassa meg a beszélgetést.


Ez az Auditórium, melyet a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület újjászületését, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta. A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok. Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg midnen honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: : Apple, Spotify, Google.




 

Ybl nem csak az Operaházat tervezte, hanem például templomokat is.

Megtalálod őket a Templomséták Budapesten című könyvemben!




Közel 250 épület, több mint 200 fotóval, 400 oldalon, 21 sétára fűzve. Utazás térben és időben a főváros egyik határától a másikig, az ókortól napjainkig, templomok, kápolnák, zsinagógák és szentélyek építészetén keresztül. Nézz bele és rendeld meg a szerzőtől, kedvezményes áron.


bottom of page