top of page
Keresés

Az idei nyár útikönyv-különlegessége a Balaton szerelmeseinek

Kedves Hölgyek és Urak, megjelent a Templomséták a Balaton körül című könyvünk, melyet Bődey Janó fotóssal közösen készítettünk. Alant a hivatalos sajtóközlemény olvasható. íme:Egyedülálló könyv jelent meg a Balaton vidékéről, mely építészeti, képzőművészeti és helytörténeti megközelítésből mutatja be az itt található templomokat, templomromokat, kápolnákat és zsinagógákat. A több száz érintett épületről az ismert szakíró, Zubreczki Dávid, az Urbanista blog alapítója írt rövid, szellemes és szórakoztató, de tudományosan meglapozott ismertetőket, amiket a több rangos díjjal kitüntetett fényképész, Bődey János fotói illusztrálnak. A Templomséták a Balaton körül Kedves László Könyvműhelyének gondozásában jelent meg, 336 oldalon. Bár látszólag rétegtémáról van szó, a nyomtatáshoz szükséges összeget közösségi finanszírozással, a könyv leendő olvasói adták össze a Brancs Közösség oldalán.


Ki ne szeretné a Balaton vidékét?! Aki pedig szereti, alighanem meg is akarja ismerni a történelmét és kultúráját is. Ha pedig meg akarja ismerni, a legjobban teszi, ha először is felkeresi a templomait! Ezekben az épületekben sűrűsödik legszebben az ott élők hagyománya, kultúrája, művészete és világról alkotott képe.

Nem kell hozzá sem vallásosnak, sem művészettörténésznek lenni. Ezek az épületek csodálatos meséket tudnak elmondani bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre.Persze csak azoknak, akik tudják, hol keressék ezeket a mesemondó házakat. Hiszen ezekbe a kincsekbe ritkán botlik bele magától az ember. Nem biztos, hogy tudjuk, merre találjuk a pálosok ősöreg erdei kolostorát, mely átlagosnak tűnő templomokban bújnak meg lenyűgöző barokk oltárok, melyik mellékutca rejti a borkereskedők ózsinagógáját, hol lep meg bennünket egy modern templom vadul hullámzó mennyezete, vagy egy népmeséből elővarázsolt, héttornyú templompalota, és melyik szántóföld közepén áll ma is büszkén az a magányos torony, amelynek a statikusok szerint már rég össze kellett volna dőlnie.


Nos, ebben segít nekünk a Templomséták a Balaton körül című építészeti útikönyv, amely mutatós megjelenésével dizájnalbumként is megállja a helyét. No, meg abban is, hogy ha eljutottunk az adott épületig, akkor tudjuk, mit is érdemes nézni azon. Miért különleges egy lantablak, hogyan lesz egy templomból szatyorvár, miként kerülhetnek egy betiltott szerzetesrend titkos szimbólumai egy mennyezetfreskóra? Meg hogy egyáltalán: mit is jelentenek ezek a fogalmak. A könyvben szereplő templomok többségét Bődey János gyönyörű fotóin is megcsodálhatjuk.Bődey János fotói a könyvből


A 2023 nyarára megjelent, Templomséták a Balaton körül című könyvnek két előzménye is volt: a hasonló tematikájú és megjelenésű Templomséták Budapesten 2020-ban, a Templomséták a Dunakanyarban 2021-ben jelent meg Kedves László Könyvműhelyében.


A kötet megvásárolható a szerző oldalán, vagy az ismert könyvesboltokban és online könyváruházakban.

288 megtekintés

تعليقات


bottom of page