top of page
Keresés

Van-e jövője a magyar bambuszépítészetnek? Podcast Baló Dániellel


Forrás: Timboo.org

A címben felvetett kérdés csak az egyik, bár mindenképpen a legizgalmasabb téma volt az Auditórium* legújabb adásában, melyben Baló Dániel építésszel beszélgettem. Itt tudjátok meghallgatni beágyazva, vagy természetesen minden ismert podcastlejátszóban (úgyis mint Apple, Spotify, Google).

Nem szeretném elspoilerezni a címben feltett kérdésre a választ, de annyit elárulhatok, hogy van. Sőt, tulajdonképpen már jelene és egy icipici múltja is, bár nem pont úgy, ahogy sokan gondolnátok.

Nálunk ugyanis még az is kutatás tárgyát képezi, hogy pontosan mely fajok, fajták élnek meg, és termeszthetők biztonságosan, anélkül, hogy veszélyt jelentenének a hazai ökoszisztémákra.


Viszont ha sikerül megtalálni a megoldást, akkor elsősorban a mezőgazdasági építészetben lehet nagy szerepe a bambusznak. Karók, fóliasátrak vázai, könnyűszerkezetes építmények készülhetnek belőle - ahogy keleten is mondjuk az építési állványok népszerű alapanyaga mind a mai napig.


Bambuszfeldolgozó bambuszból. Magyar tervezés Etiópiában. Forrás: Timboo.org

Amiben viszont már most jók vagyunk, az a know-how. Baló Dániel egy Etiópiában megvalósuló projektben vesz rész, ahol a tervezett faanyagokat sikerült lecserélni az olcsóbb és gyorsabb növésű bambuszra. Ott nem csak könnyűszerkezetes épületek, de kórházi ágyak is készülnek már a tervei szerint. Ez az együttműködés a Timboo, de emellett Baló Dánielnek saját építészirodája is van Murum néven és társalapítója a MOME StudioB projektnek is.


Magyar tervezésű, bambuszból készült kórházi ágyak Etiópiában. Forrás: Timboo.org

Az adásban tehát a bambusz mellett számos más dologról is szó esik, hallgassátok meg!



Nem csak hallgatnád az építészetet? Olvasd el valamelyik könyvemet vagy gyere el velem sétálni egyszer! Ha nem akarsz lemaradni semmi fontosról, iratkozz fel a hírlevelemre.

*Hogy mi is az az Auditórium? Egy podcastsorozat, amit a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület-újjászületést, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta. A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar példa, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.

bottom of page