top of page
Keresés

Egy újabb elképesztő Fortepan-megfejtés: kiderült, hol invitáltak 1975-ben 6 forintért "klubtáncra"

Frissítve: 2021. jan. 21.

A Capa Központ oldalán újraindult Heti Fortepan blog történetének egyik legtöbbet kattintott posztja lett az, amelyben tulajdonképpen semmi okosat nem írtunk. Hiszen a Kitalálja, hol járunk? arról szólt, hogy itt van jó pár kép, amiről szinte semmit nem tudunk. Szerencsére az olvasók segítettek a helyszínek felderítésében.


Akadt néhány megdöbbentő megfejtés is. Például, amikor Dévényi Sándor, Kossuth-díjas építész saját nagyszüleit ismerte fel az egyik vendéglőt ábrázoló felvételen, és még az egykori cégér fényképét is elküldte nekünk, amit ma is őriz. A tíz beazonosított helyszínről az alábbi képre kattintva olvashattok bővebben:

Ugyanakkor maradtak még fehér foltok. Ám szerencsére még a játék lezárása után is érkezett egy csodálatos találat. Pedig csak nagyon halovány remény volt arra, hogy sikerül beazonosítani a nem túl jellegzetes, és nem is nagyon látható templomtornyot az alábbi plakát hátterében. De volt, akinek sikerült!

Így szólt a rejtvényposzt szövege:


#198494 | Extázis öttől tízig. Nem hittük volna, hogy 2020 telén irigykedve gondolunk a 70-es évek bulizóira. Ők ugyanis a művelődési házban egészen tíz óráig élvezhették a – szigorúan idézőjelbe tett – „disc jockey” zenéjét. De vajon hol? Nekünk sajnos a templomtorony sem segít, de bízunk benne, hogy lesz, akinek igen. Sőt, talán olyan olvasónk is akad, aki befizette annak idején a hat forintot a „klubtáncra”! Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Valóban nem a torony segített - mint azt a fotrepan (sic!) becenevű Fortepan-fórumozó leírta -, hanem egy Sherlock Holmes krimibe illő, logikus nyomozás, szabályos kódfejtésekkel. Megfejtőnk abból indult ki, hogy a két szomszédos számú képet is (198493 és 198495) ugyanaz a fotós, Szalay Zoltán készítette, ugyanabban az évben, szóval alighanem a helyszín is azonos lesz. Az egyik képen jól olvasható, hogy Tiszai Áruház.

Tiszai Áruházat azonban nem talált, szóval jött a Tisza Áruház, abból meg túl sokat is. Aztán rájött, miért van más színnel írva az a bizonyos "i". Az ugyanis egy római 1-es. Így meg is találta a települést és a közterületet is: Tiszafüred, Fő utca. Hamarosan meg is lett a templomtorony a Google Street View-n, ami ma sem néz ki máshogy:

A helyszín tehát Tiszafüred, Fő u. 27., Nagyboldogasszony-templom!


Az már csak külön érdekesség, hogy miután az Arcanum adatbázisában megtalálta azt az 1975-ös Új Tükör-cikket, amihez az illusztrációk készültek, rájött, hogy az a római 1-es valójában 2-es! Visszanézve persze logikus, de ha először i-nek látjuk a jelet, akkor nem áll rá a szemünk egyből arra, hogy az nem egy jel, hanem két jel között a hézag.


Az áruház amúgy ma is megvan, bár kissé nehéz felismerni:

Szóval egy ismeretlen helyszínnel kevesebb. Akit érdekel a teljes megfejtés menete, és még néhány érdekesség, olvassa el fotrepan bejegyzését a Fortepan-fórumon!

 
bottom of page