top of page
Keresés

Helyi fiatalok kitalálták, hogy láthatóvá teszik a földalatti Esztergomot. És aztán meg is csinálták


Esztergom a Várhegy oldalából. Elől a Víziváriosi templom tornyai, hátrébb a Belvárosi templomé. A hátunk mögött pedig egy QR-kód, amely egy különös romra hívja fel a figyelmet

Alapvetően nem szeretem az olyan városi sétákat, ahol a vezető arról mesél végig, hogy mit nem látunk. Vagyis, hogy képzeljük el, mi volt itt egykor, aminek ma már nyoma sincs. Na persze vannak egészen izgalmas kivételek. Ilyen például az Elveszett templomok nyomában – egy földalatti város felfedezése című út, amit egy esztergomi civil szervezet, az Alteregom Egyesület állított össze. Különleges ez abból szempontból is, hogy nincs túravezetőnk, és abból a szempontból is, hogy azért nem nyomtalanul eltűnt épületekről mesél. A titkos nyomokat pedig én is nagyon szeretem felfedezni!


A Templomséták a Dunakanyarban című könyvem írásához sokféleképpen gyűjtöttem anyagot, a Visegrádi-hegységben tett sátras kirándulásomról például már meséltem. A legérdekesebb fordulat azonban Esztergomhoz kötődik. Még tavasszal kaptam egy levelet Aguera Zoltántól, hogy van egy izgalmas kezdeményezésük a városban, és szívesen megmutatná. A legszebb, hogy nem is tudta, mennyire beletrafált az érdeklődési körömbe, hiszen magam is épp odakészültem, hogy bejárjam a város templomait.


Az a bizonyos QR-kód a hátunk mögött, amely a Szent Vid-kápolna romjaira hívja fel a figyelmet

Ő azonban egy egészen más világra hívta fel a figyelmemet, mint amivel én foglalkoztam: a már elpusztult templomokéra. Esztergommal elég csúnyán elbántak az évszázadok, a török háborúk pusztítását és az azt követő helyreállítást szinte egyetlen teljes templomépület sem élte túl. Üdítő kivétel a híres Bakócz-kápolna, mely azonban egy nagyobb épület része volt, na meg a Várkápolna és a dzsámi (melyről még az Indexre írtam egy nagy cikket). Ez utóbbiakat azonban csak később rekonstruálták.


A fiatalok által alapított, és amúgy elég sok mindennel foglalkozó (például időnként földalatti, zseblámpás túrákat szervező) Alteregom összegyűjtött tíz olyan templomot, amelyek szinte teljesen elpusztultak. A helyükre egy-egy QR-kódos matricát tett ki városszerte, amelyekről beolvasható a történetük, néhány korabeli illusztrációval. Linkeket direkt nem rakok be, mert a kezdeményezés lényege az, hogy odamenjünk és a helyszínen nézzük meg, hogyan helyezkedtek el. Főleg azért, mert többükből maradt valami azért mutatóba.



Az egykori Szent Lőrinc-templom alaprajza a Széchenyi téren. Erről az épületről is többet tudhatunk meg a QR-kódot leolvasva. Bár a témához nem tartozik szorosan, érdemes megnézni a háttérben álló, kicsit kopott. árkádos, sárga házat is. Ez a szocreál épület az ötvenes években épült, s akkor készült a sarkára állított Lórinc kapitány szobra is. Mára tökéletesen a városkép részévé vált


Mondjuk a Szent István helyőrségi templomból két szobor, amelyek a bazilika előtt állnak, a Szent Lőrincből egy burkolatban jelzett alaprajz, a Szent Vid-kápolnából pedig egész komoly romok a Várhegy oldalában. Szóval nem szeretnék elspoilerezni egy jó sztorit sem, pedig lenne miből: a város tele van izgalmasabbnál izgalmasabb történetekkel. A kezdeményezés részletes leírását amúgy megtaláljátok a civil szervezet honlapján.


Pompásan egészíti ki egymást ez a virtuális túra és a most elkészült könyvem, hiszen mindkettő célja az, hogy vegyük nyakunkba a várost és saját tempónkban, a nekünk legmegfelelőbb sorrendben, ráérősen fedezzük fel azt magunknak. Csak míg az Alteregom a föld alatti, én a föld feletti dolgokra koncentráltam. Persze ez szinte mindegy is: az ilyen séták lényege csak annyi, hogy apropót adjanak a kirándulásra és egy város építészetének felfedezésére. Jó utat mindenkinek!


Bővebb infó az egyesület honlapján és Facebook-oldalán. 


Esztergom templomairól bővebben is olvashatsz a Templomséták a Dunakanyarban című könyvemben!
bottom of page