top of page
Keresés

Hogyan lett ilyen vagány a Katona József Színház belsőépítészete? Podcast Molnár Beával

Frissítve: 2022. okt. 1.

Nem tudom, másnak is megvolt-e ez az élmény, de én határozottan emlékszem rá, hogy nekem igen. Egyszerűen ledöbbentett, amikor tíz évvel ezelőtt beléptem az átalakított Katonába. Az átépítésről most Molnár Beával beszélgettem a Magyar Építőművészek podcastjában, az Auditóriumban:


A Katona József Színház már évtizedekkel ezelőtt az egyik legfontosabb szellemi műhelye volt a fővárosnak. Remek művészekkel és előadásokkal, elkötelezett közönséggel és hatalmas kultusszal. Nekünk is bérletünk volt minden évben, de bármennyit jártam oda gyerekkorom óta, magához az építészeti térhez tulajdonképpen semmiféle kötődésem nem alakult ki. Azután egy évtizeddel ezelőtt úgy átépítették, hogy szinte mindenkinek leesett az álla tőle. Akkoriban egészen szokatlan volt, hogy egy színházhoz így nyúljanak hozzá Magyarországon. (Ha valaki lemaradt volna róla, itt vannak Batár Zsolt átadás utáni képei, Molnár Bea blogjában.)


Be lehetett látni az utcáról a belső térbe, mintha kirakata lenne. Az egész inkább egy kellemes kávézóhoz hasonlított, ahol ráadásul nem lehetett készpénzzel fizetni (ez még ma is meglepő lenne, akkor pláne az volt).

A "kirakatos bejárat". Fotó: Batár Zsolt - beamolnar.blogspot.com

Számomra azonban talán a ruhatár volt a legmeglepőbb. Vagyis annak a hiánya. Ilyen öltözőszekrényekkel addig főleg csak uszodákban találkoztam idehaza, akkoriban még múzeumokban sem volt bevett szokás Magyarországon ez a rendszer.



Az öltözőszekrények. Fotó: Batár Zsolt - beamolnar.blogspot.com

A podcastban természetesen nem csak erről a munkáról esik szó, hanem számos más fontos fejlesztésről. Például az Állatkert nagysziklájáról, amelyet izgalmas kiállítótérré alakítottak át.


Hallgassátok meg az adást a beágyazott fenti lejátszóban, vagy az ismert podcastlejátszók valamelyikén (Apple, Spotify, Google), ahol természetesen fel is iratkozhattok az Auditórium további adásaira.



Nem csak hallgatnád az építészetet? Olvasd el valamelyik könyvemet vagy gyere el velem sétálni egyszer! Ha pedig nem akarsz lemaradni semmi fontosról, iratkozz fel a hírlevelemre.

*Hogy mi is az az Auditórium? Egy podcastsorozat, amit a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy a fenntarthatóság és az építészet, tájépítészet, várostervezés kapcsolatáról beszélgessünk neves szakértőkkel. A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar példa, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.

bottom of page