top of page
Keresés
Szerző képeZubreczki Dávid

Olyan szép látványterveket készítenek a fiatal építészek, mintha meseillusztrációk lennének

Ezt a pár képet már a Média Építészeti Díj zsűrizése kapcsán ki akartam posztolni, de annyi minden történt az elmúlt hetekben, hogy mostanáig halogattam. (Aki követi az Insta-sztorikat, tudja, mire gondolok: könyvleadás, koncertfellépés, egy másik könyv bemutatója, sétapremier, podcastozás, kiállításmegnyitás és egy csomó minden más) Na de most végre van egy kis időm, úgyhogy gyorsan le is írom, ami eszembe jutott. Egyáltalán nem sok.


Pusztán annyi, hogy mennyire jó volt nézni, tervkategóriában milyen szép, "hangulatfestő" látványtervekkel neveztek egyesek a Média Építészeti Díjára. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezek voltak feltétlenül a legjobb tervek is. Például nagyon szerettem a Petőfi híd meglepő hasznosítási tervét, vagy épp a finalisták közé jutott ózdi kéményemlékművet is, most mégsem azokról akarok beszélni. Ugyanis a legjobb tíz közé jutott tervek mindegyikének tisztességes, némelyiknek kiemelkedően színvonalas látványterve volt.


Volt azonban pár, amely egészen szépre, „elvarázsoltra” sikerült. Amelyek szinte önálló műalkotások. Márpedig, ahogy egy festmény sem attól jó, hogy mennyire élethű, úgy ezek az alkotások sem. (Most abba bele se menjünk, hogy a látványtervek „élethűsége” mennyire megbízható.)


Nem én voltam az egyetlen a zsűriben, aki lelkendezett némelyik képet látva, hogy akár meseillusztrációként is megállnák a helyüket. Az egyik prezentáció után Szilágyi Róza Tekla, a másiknál Bagi László emelte ki a látványtervek szépségét.


(Bár a Bivak Nagyvásártelep-pályázatra készített, elsődíjas terve sajnos nem jutott a legjobb öt közé, muszáj megemlítenem őket is. Nem csak hogy nagyszerű tervet készítettek, de a fotórealisztikus látványtervek mellé még rajzfilmszerűeket is csináltak. Sőt, egy valódi rajzfilmet is!)


Mutatom, mikre gondoltunk, a linkekre kattintva a terveket és a többi képet is megtaláljátok.












Ugye milyen klasszak?




Érdekel az építészet? Gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!


Comments


bottom of page