top of page
Keresés

Miért pont ez lett az ország legnagyobb tere? Hallgassatok bele az újrainduló sétámba! SPOILER! :D


Az Örs vezér tere 1960-ban. Jobbra a Kerepesi úti lakótelep, a még működő HÉV-sinekkel és a megállóval. Balra még megvan a kerékpárút.

Néhány évvel ezelőtt azzal keresett meg az Imagine Budapest, hogy indítsunk egy új sétát. Mégpedig egy urbanisztikai témájút. Egy olyat, amelyik nem arról szól, hogy melyik házban melyik híres ember született, hanem bemutatja, hogyan fejlődik a város. Milyen elképzelések szerint alakítottak ki egy utcát vagy egy teret, a lakótelepek megálmodói hogyan képzelték el az ott lakók életét, és aztán mi sikerült abból. Mitől jó egy tér, vagy ha rossz, akkor mitől lehetne jobb? Mindezt természetesen magával a várossal illusztrálva: szemmel látható, kézzel fogható, vagy akár lábbal járható példákkal mutatva be.



Bármilyen hihetetlen, ez is egy lakótelep az Örs vezér tér közelében. Csak épp a 40-es évekből

Ez lett a Nincs itt semmi látnivaló című sétám az Örs vezér tere körül, melyre akár most hétvégén is jelentkezhettek. Elsőre tényleg úgy hangzik, mint egy olyan séta, amelyben semmi izgalmas nincs, pedig tényleg szuper környék, ahol összehasonlítjuk a különböző lakóteleptípusokat a háború előtti modellektől, a szocreál ötvenes éveken keresztül, a modern hatvanas éveken át, a hetvenes évek paneljeiig. Lépésről lépésre megvizsgáljuk, mitől is lesz egy tér élhető, bemutatok pár érdekes fejlesztési zsákutcát és egy eltűnt falu megmaradt emlékeit is.


A sétáról a Kossuth Rádió A hely című műsorában adtam egy rövid ízelítőt. Vigyázat spoiler veszély :) Persze azért az itt elhangzó információknál sokkal többet tudhattok meg a helyszínen!



bottom of page