top of page
Keresés

Úgy kellene házat építenünk, mint a középkori várépítők? Podcast Kovács Csabával


"Áron mondta, hogy ha ez megépül, ő itt fog aludni. Mi? Miért aludnál itt? Hát, hogy olyan jó ez a hely. És innen fűztük tovább: ha az Áronnak jó, biztos másoknak is. Ő is nagy természetjáró, mindkettőnknek ismerős volt ez a fogalom, hogy a természetben, vadabb körülmények között aludni, úgyhogy kitaláltuk, hogy legyen ez a kilátó egy bivak."


A különös történetet Kovács Csaba mesélte el nekem a menet közben születő házról, az alábbi podcastban. Hallgassátok csak:


Nagyon szeretem Kovács Csaba hozzáállását az építészethez, az alkotáshoz, a "talált tárgyakhoz", a régi, talán nem is túl értékes épületek újraálmodásához. Szerinte valahogy úgy kellene viszonyulnunk a meglevő házakhoz, ahogy a középkori várépítők tették.


Manapság, ha valami már nem kell, leromboljuk, és emelünk helyette újat. Akkoriban meg még természetes volt, hogy ami vacak, azt visszabontjuk, de a még erős falakat megtartjuk és azokat folytatjuk tovább. Minden valamire való vár ilyen: számos kor rétegződik egymásra bennük.


A Galya-kilátó ráadásul nem csak filozófiáját, de megjelenését tekintve is olyan, mint egy vártorony, valamikor a büszke lovagkorból:


Galya-kilátó
Fotó: nartarchitects.hu

A podcastban nem csak erről is szó, de arról is, hogyan fedezték fel az épületet Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, hogyan találták ki a bővítését, és hogyan született egyik lépésből a másik. Ha úgy tetszik, hogyan tervezte meg magát a ház.


További háttéranyagokat, linkeket, képeket az Építészfórum cikkében találtok a podcasthoz.


Ez az Auditórium, melyet a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület újjászületését, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta. Az első részben Zoboki Gábor mesélt az Opera újjászületéséről. A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok. Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg midnen honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: : Apple, Spotify, Google.

 

Érdekel a táj és az építészet kapcsolata?

RENDELD MEG A TÁJÉPÍTÉSZ TÖRTÉNETEK CÍMŰ KÖNYVET KEDVEZMÉNYES ÁRON!

Gyönyörű album, mely a tájépítészszakma szépségeit és nehézségeit mutatja be közérthető módon, a Garten Studio elmúlt 25 évén keresztül. Kertek és parkok, főterek és játszóterek, utcabútorok és zöldfalak, szökőkutak és természetes vizek az ország számos pontjáról, rengeteg színes fotóval illusztrálva. Nézz bele és rendeld meg a honlapomon, kedvezményes áron.

bottom of page