top of page
Keresés

A nők talán nem tudnak házakat tervezni? Podcast Soltész Noémivel

Frissítve: 2022. máj. 23.

A cím természetesen szándékosan ennyire provokatív, ugyanis szeretném, ha ezt a podcastot tényleg sokan meghallgatnák. Az Auditórium* legújabb adásában ugyanis Soltész Noémivel, a Nanavízió iroda társalapítójával beszélgettem. A téma most is elsősorban a fenntartható építészet volt, de muszáj volt kitérni azokra a területekre is, amelyekkel Noémiék foglalkoznak.


Ezek közé tartozik mindenek előtt a nők és az építészet viszonya, ami kiemelten fontos szerepet játszik az iroda életében (és nem csak azért, mert tizenkettejük közül tizenegyen nők).


Nem szándékosan kezdtek ezzel a kérdéssel foglalkozni, a kihívás valahogy megtalálta őket. Amikor Pajer Nórával 2010-ben megalapították a tervezőcégüket, még nem érezték különlegesnek magukat. Csak később tűnt fel nekik, hogy mennyire kevés olyan iroda van, amelyeknek a vezetői nők, pláne, amelyeket női vezetők fémjeleznek.



A dolog azért is abszurd, mert az egyetemi hallgatók között még többségben vannak a nők (!), a szakmájukban dolgozó építészek között nagyjából kiegyenlített az arányuk, a vezetők között azonban szinte alig találni nőket.


A lakótelepi lepényépületből kiépített Szeglet Közösségi Tér, a Nanavízió átalakítása után és előtt. Fotók: Juhász Norbert (Építészfórum)


Az adásban emellett szóba kerül a Nanavízió több projektje (így többek közt a Közgáz részben megvalósult belsőépítészeti átalakítása, vagy épp a Szeglet-projekt). S mivel Noémi a Kortárs Építészeti Központ alapítója, kicsit mesél ennek a fontos civil szervezetnek a működéséről is.


Hallgassátok meg!



Nem csak hallgatnád az építészetet? Olvasd el valamelyik könyvemet vagy gyere el velem sétálni egyszer!

*Hogy mi is az az Auditórium? Egy podcastsorozat, amit a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület-újjászületést, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta. A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar példa, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.

bottom of page