top of page
Keresés

Hogyan épült az ország legmenőbb óvodája? A tervező, Nagy Csaba elmesélte

Frissítve: 2021. nov. 7.

A pesti ovi, ahol kicsúszdázhatsz az udvarra. Ezzel a címmel írtam cikket annak idején a frissen átadott új Vizafogó óvodáról az Indexre, merthogy tényleg ez az épület leglátványosabb eleme, amiért az ovisok és az olvasók egyaránt odavoltak. Spoilernek azért nem mondanám, mert itt koránt sem egy "egyetlen poénos" tervről van szó. Hogy mi minden izgalmas részlete van még, illetve azok miért és hogyan pattantak ki az építészek fejéből, arról mesélt nekem Nagy Csaba az Auditórium legutóbbi adásában. Hallgassátok csak, itt van beágyazva (vagy persze meghallgathatjátok az Apple, Spotify, Google oldalán is, ha az szimpatikusabb).


Nem véletlenül került szóba ez a ház, hiszen az Auditoriumban újrahasznosított régi épületekről beszélgetünk. Márpedig a Vizafogó óvoda épp ilyen. Igaz, az átalakítás olyan jól sikerült, hogy sokak talán azt gondolják, teljesen újépítésű. Pedig valójában egy panelépület "rejtőzik benne".


A Vizafogó óvoda az udvara felől. Fotó: Bujnovszky Tamás / Archikon
A Vizafogó óvoda az udvara felől. Fotó: Bujnovszky Tamás / Archikon

Nagy Csaba számos eredeti, új házat is tervezett, de nagyon sok átalakítás is fűződik a nevéhez. A legismertebbek persze régi történelmi műemlékek (például a Párisi Udvar, a Budai vigadó, az Andrássy úti Hotel Moments, vagy épp a Millennium Háza a Városligetben), de talán izgalmasabbak azok a munkák, amelyek a háború után épült házaknak adtak második életet. Elég csak a Palatinus Strandfürdőre, a Pesterzsébeti Fürdőre, a Láng Művelődési Központra és a Pannónia Általános Iskolára gondolni.


Panelépület toldással. Fotó: Bujnovszky Tamás / Archikon

Ebbe a sorba illeszkedik a Vizafogó óvoda is, amely talán a legszebb példája annak, hogy akkor is van értelme megőrizni, átépíteni egy régi házat, ha az önmagában nem képvisel nagy értéket.

További háttéranyagokat, linkeket, képeket az Építészfórum cikkében találtok a podcasthoz.


Hogy milyen podcastról is van szó? Nos, ez az Auditórium, melyet a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület újjászületését, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta.

A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok. Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg midnen honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet.


Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.


Ha pedig nem csak podcaston szeretnél építészeti meséket hallgatni, akkor gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!

bottom of page