top of page
Keresés
Szerző képeZubreczki Dávid

Megmentik a régi gyárcsarnokot, hogy világszínvonalú múzeummá alakítsák. Golda Jánossal beszélgettem

Az Északi Járműjavító egy óriási tartaléka Budapestnek. A Könyves Kálmán körútról megközelíthető, kisebb városnak is beillő gyártelepről számtalanszor meséltem már, és még rengetegszer fogok is. Izgalmas a 19., a 20. és úgy néz ki, a 21. századi története is. Az egyik, hatvanas években épült csarnokában kap helyet a Közlekedési Múzeum, ráadásul egy egészen izgalmas átalakítással.


A gigantikus csarnok egyik hajója. Fotó: Zubreczki Dávid
A gigantikus csarnok egyik hajója.

Az új épületet a New York-i High Line-t tervező DILLER SCOFIDIO+RENFRO tervei szerint újul meg, amiről annak idején jókora cikket is írtam az Urbanistán. Hogy milyen is lesz a múzeum, miért és hogyan kell megőrizni a régi gyárcsarnokot, arról a tervezőcsapat magyar vezetője, Golda János mesélt nekem, az Auditórium legutóbbi adásában. Hallgassátok csak, itt van beágyazva (vagy persze meghallgathatjátok az Apple, Spotify, Google oldalán is, ha az szimpatikusabb).

Az Északi Járműjavító jelenleg az egyik legizgalmasabb terület Budapesten. Olyan fejlesztési lehetőséget rejt magában, mint a Millenáris az ezredfordulón, és jó látni, hogy nem jut mondjuk a Közvágóhíd szomorú sorsára. Vagyis a lerombolás helyett az ipari értékek megőrzése történik.


A podcastban szóba kerül nem csak a régi épületek újragondolása, de az is, hogyan őrizhetjük meg egy ilyen hatvanas években emelt csarnok eredeti szellemiségét, és miként kapcsolhatjuk be egy városrész újjáélesztésébe. Kiderül, mik azok a nem helyek, és hogy érdemes-e, vagy lehet-e egyáltalán újat teremtenie egy építésznek.



Az új Közlekedési Múzeum terve. Forrás: Diller Scofidio + Renfro.
Az új Közlekedési Múzeum terve. Forrás: Diller Scofidio + Renfro.


Ezzel az adással véget ért az Auditórium tavaszi évada. A következő adással ősszel jelentkezünk, a témánk természetesen továbbra is a régi épületek újragondolása, újrahasznosítása lesz. Tartsatok velünk akkor is!


Hogy mi is az az Auditórium? Egy podcastsorozat, amit a Magyar Építőművészek Szövetségével indítottunk, hogy öt epizódon keresztül adásról adásra bemutassunk egy-egy épület-újjászületést, és egy-egy építészt, aki az adott házat újraálmodta.


A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok. Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg midnen honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet. Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.


Ha pedig nem csak podcaston szeretnél építészeti meséket hallgatni, akkor gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!


Comments


bottom of page