top of page
Keresés

Ez a világ egyik legfőbb problémája! Podcast Erő Zoltán budapesti főépítésszel

Frissítve: 2021. okt. 23.


Fotó: Fekete Csaba


Erő Zoltánnal mindig nagyon jó beszélgetni. Már csak azért is, mert elképesztően szerteágazó életművet tudhat magáénak. Ott van egyből a négyes metró, ami a legtökéletesebb alkotás, ha azt szeretnénk bemutatni, milyen is a 21. századi építészet Magyarországon. Ugyanakkor ő tervezte például a bajnai kastély rekonstrukcióját is, amelyről (és egykori hírhedt lakóiról) hosszú órákon át tudott mesélni, amikor bejártuk,

Mostanában leginkább Budapest főépítészeként ismerik a legtöbben, és ebben a minőségében is számos remek interjút adott. Annak idején mi is készítettünk vele egyet az Indexre, legutóbb pedig a 24 órás építészeti interjúmaratonon mesélt a munkájáról.Hogy lássuk, milyen is nagyban egy város szétterülése. Az ott a messzi távolban a valódi, városias Los Angeles, körülötte a mindent elborító kertváros. Fotó: ATIS547 / Flickr, 2007.


Szerencsére minden beszélgetés témája kicsit más, viszont egyformán élvezetes valamennyi. Úgyhogy amikor ősszel elkezdtük az Auditórium* podcast őszi évadát, őt hívtuk meg első vendégünknek. A téma a fenntartható város volt, amelynek kapcsán szóba került az a probléma is, amit elég hatásvadász módon lengettem be a címben: az urban sprawl, vagyis a városok szétterülése. Miért is olyan nagy baj ez? És főleg hogy lehet megállítani? Erről is mesélt, hallgassátok csak! (Vagy persze meghallgathatjátok az Apple, Spotify, Google oldalán is, ha az szimpatikusabb).Ja igen! A podcast végén emlegetett épület, amelyre rejtélyesen utaltam, természetesen ez.


*Hogy mi is az az Auditórium? A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastja, melyben régi épületek újrafelhasználásáról és a fenntartható építészetről beszélgetek építészekkel. Az első évad öt adással jelentkezett tavasszal:

A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet. Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.


Ha pedig nem csak podcaston szeretnél építészeti meséket hallgatni, akkor gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!

Comments


bottom of page