top of page
Keresés

Mi a jobb a világnak? Ha falun lakunk, vagy ha városban? Podcast Fajcsák Dénessel


Fajcsák Dénes
Fotó: Fekete Csaba

Gyorsan elspoilerezem: a címben feltett kérdésre nem fogtok választ kapni a podcastból. De nem is ettől volt szuper izgalmas ez a beszélgetés az Arkt Iroda vezető tervezőjével és Heves megye főépítészével, vagyis Fajcsák Dénessel. Hanem attól, hogy ezen a kérdések érdemes gondolkodni. Hogy vannak érvek pró és kontra, és ezeket érdemes mérlegelni egy építésznek vagy önkormányzatnak. Vagy bárkinek, aki környezettudatosan szeretne élni.


Hallgassátok csak:

Fajcsák Dénes mint főépítész is nap mint nap szembesül a magyar falvak elnéptelenedésével és azzal, hogy egyre több régi ház áll és pusztul üresen. Ő azonban másképp is érintett az ügyben, hiszen gyakorló tervezőként, állandó munkatársával Fábián Gáborral együtt a saját családjának is készített egy ilyen rekonstrukciót Cserépfalun. Tavaly a Média Építészeti Díj döntősei közé is bekerült a ház, itt a blogon is írtam róla.


Hétvégi ház, Cserépfalu - terv: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes - fotó: Mudri László / Építészfórum

Az adásban elhangzó gondolatok már csak ezért is különlegesen érdekesek és hitelesek. Nem csak az elméletet, de a gyakorlatot is megismerhetjük belőlük.


*Hogy mi is az az Auditórium? A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastja, melyben régi épületek újrafelhasználásáról és a fenntartható építészetről beszélgetek építészekkel. Az őszi évad első adásában Erő Zoltán a világvárosok legfőbb problémájáról, a szétterülésről mesélt.


A 2021-es tavaszi évad öt adással jelentkezett:

A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet. Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.

Ha nem csak podcaston szeretnél építészeti meséket hallgatni, akkor gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!

Comments


bottom of page