top of page
Keresés

Hogyan építsük át az Andrássy utat? Podcast Smiló Dáviddal


Smiló Dávid. Fotó: Fekete Csaba
Smiló Dávid. Fotó: Fekete Csaba

Smiló Dávidot egyetemista kora óta ismerem. Ez, lássuk be, egy közepesen unalmas cikkindítás, mert hát kit érdekel.


Jelenesetben azonban nagyon is fontos információról van szó. Smiló Dávidnak ugyanis már építészhallgatóként is egészen eredeti és nagyon határozott gondolatai voltak az építészetről, amiket folyamatosan meg is osztott a világgal. Előbb a Forrás:Budapest című blogjában, aztán más blogokon, majd magazinok, portálok, hetilapok és szakfolyóiratok oldalain. Utána lapszerkesztőként, rádiós műsorvezetőként, konferenciák és egyéb rendezvények szervezőjeként tette ugyanezt. Ám mindeközben végig építész maradt, akinek a célja az volt, hogy a gondolatokat ne csak szavakba, de tervekbe, majd megépült házakba öntse.


2016-ban Csóka Attila Róberttel és Molnár Szabolccsal létrehozták a Paradigma Ariadné építészirodát, amivel a legkülönfélébb tervezési munkákat vállalták el. Voltak közöttük kisebb léptékűek, mint amilyen a veszprémi 12 fal projekt megszervezése, vagy a frankfurti könyvvásár magyar pavilonja. Na és egészen nagyok is, mint Terézváros fejlesztési koncepciójának kidolgozása.


Egy kép Terézváros Településfejlesztési Koncepciójából. Forrás: Paradigma Ariadné
Egy kép Terézváros Településfejlesztési Koncepciójából. Forrás: Paradigma Ariadné

Ez utóbbival indítottuk a beszélgetést az Auditórium podcast* legutóbbi adásában, melynek fő témája természetesen most is a fenntarthatóság volt. A VI. kerületben jelenleg kétségbeejtő a közterületek használata: 80%-át közutak és parkolók foglalják el. 20% az aktív köztér és mindössze 1% a zöldfelület! Az 50-50 koncepció lényege, hogy a köztereknek csak a felét vegyék el a járművek. De vajon hogyan lehet ezt megoldani Budapest egyik legsűrűbben beépített kerületében? Hallgassátok meg!

Az adásban az Andrássy út szervizutainak és az Oktogon közlekedésének újragondolása mellett szó esik a gangos bérházak jövőjéről és a Paradigma Ariadné legújabb munkájáról, a sándorfalvi bivalyistálló és -tanösvény épületeiről is. Sőt, az Operaház előtti tér kialakítása kapcsán szóba kerül egy korábbi podcastunk is, melyben Zoboki Gábor volt a vendégünk.


Sándorfalva Tanösvény és Bivalyistálló – Paradigma Ariadné – fotó: Csóka Attila Róbert
Sándorfalva Tanösvény és Bivalyistálló – Paradigma Ariadné – fotó: Csóka Attila Róbert

*Hogy mi is az az Auditórium? A Magyar Építőművészek Szövetségének podcastja, melyben régi épületek újrafelhasználásáról és a fenntartható építészetről beszélgetek építészekkel.



A 2021-es tavaszi évad vendégei voltak: Zoboki Gábor (Opera), Kovács Csaba (Galya-kilátó), Csillag Katalin (MOME Campus), Nagy Csaba (Vizafogó Óvoda), Golda János (Közlekedési Múzeum).


A gyártásért a Madaz felel, az egyes cikkekhez pedig képeket, linkeket és tartalmakat az Építészfórumon találtok.


Ha valakinek nem teljesen tiszta, mi is az a podcast, akkor annak ajánlom az egyik legkitűnőbb magyar podcast, Az élet meg minden honlapját, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm részletesen elmagyarázza az egészet. Aki nem itt, beágyazva szeretné meghallgatni a műsort, az természetesen megtalálja az ismert podcastlejátszókon: Apple, Spotify, Google.


Ha nem csak podcaston szeretnél építészeti meséket hallgatni, akkor gyere el velem sétálni egyszer, vagy olvasd el valamelyik könyvemet!


bottom of page